20171008_KirjaKateen3

Näin ilmojen viilentyessä on taas mukavaa viettää iltaa villasukat jalassa lueskellen. Lukeminen tekee hyvää niin ulkosuomalaisten lasten kuin meidän aikuistenkin kielitaidolle: se laajentaa sanavarastoa, virkistää muistia ja pitää kielen elävänä ja vivahteikkaana.

Entä kun oma kirjahylly on jo koluttu kannesta kanteen ja seuraavaan Suomen reissuun on liian pitkä aika? Älylaitteilla ja tietokoneella pääsee onneksi myös ulkomailta käsiksi laajaan valikoimaan suomenkielistä kirjallisuutta klassikoista nuortenkirjoihin ja dekkareihin. Tässä muutamia vinkkejä (linkit lihavoitu).

Kirjojen Suomi – 101 kirjaa
Ylen kirjallisuustoimittajat ovat valinneet yhden kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta, ja näistä suurin osa on luettavissa e-kirjoina juhlavuoden loppuun saakka. Tarjolla on niin romaaneja kuin tietokirjallisuutta kullekin vuosikymmenelle tyypillisistä teemoista.

Monet paikalliskirjastot tarjoavat sähköistä lukemista, äänikirjoja, lehtiä sekä paljon muuta suomenkielistä sisältöä ilmaiseksi. Kirjastokortin ja pin-luvun joutuu tosin yleensä hakemaan paikan päältä, mutta ehkä reissun voi yhdistää Suomen-lomaan. Mm. Turun, Pirkanmaan ja pääkaupunkiseudun kirjastoilla on tarjontaa lukulaitteille.

Vanhempaa kirjallisuutta edustavat Project Gutenberg ja sen suomalainen pikkuveli Projekt Lönnrot. Lisäksi Suomen kirjallisuuden seuran digikirjaston kautta pääsee käsiksi kolmen 1800-luvun klassikkokirjailijan, Aleksis Kiven, Minna Canthin ja Juhani Ahon ensipainosten digitaalisiin versioihin, Kalevalan ja Kantelettaren eri painoksiin sekä erilaisiin kansanperinnejulkaisuihin. Projekt Runebergin arkistoista löytyy puolestaan erityisesti ruotsinkielistä kirjallisuutta, sekä muutamia suomenkielisiä teoksia. Näihin tietokantoihin on koottu lähinnä lähemmäs sata vuotta vanhoja klassikoita, joiden tekijänoikeudet ovat jo ehtineet vanheta. Satunnaisia suomenkielisiä aarteita saattaa bongata myös muista kansainvälisistä tietokannoista, kuten Loyal Books tai Open Library.

Uudemmasta kirjallisuudesta joutuu usein hiukan maksamaan, mutta monet e-kirjakaupat, kuten esimerkiksi Elisa Kirja, Ellibs, Storytel ja BookBeat tarjoavat myös ilmaista luettavaa sekä kuunneltavaa äänikirjojen muodossa, joko satunnaisina makupaloina tai muutaman viikon tutustumisjaksona. Myös HS Kirjasto-palvelun kautta on mahdollista lukea ajankohtaista suomenkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta – palvelun kautta Helsingin Sanomien digiversion tilaajat pääsevät ahmimaan viikoittain yhden teoksen maksutta.

Entä sitten lapset? Viime vuosina nettiin on ilmestynyt lukuisia uusia iltasatupalveluita niin kirja- kuin kuunnelmamuodossa. Iltasatu.org-sivustolta löytyy monipuolinen valikoima uunituoretta lastenkirjallisuutta ilmaiseksi, kun taas maksullisista palveluista lapsiperheille sopivaa sisältöä löytyy esimerkiksi Lasten oma Satukirjasto -palvelusta. Muutamia mm. H.C. Andersenin ja Grimmin veljesten klassikkosatuja on koottu Satutuokio-sivustolle, ja Satunetissä voi puolestaan kuunnella valtakunnallisen sadunkerronnan Suomenmestaruuskilpailun taidonnäytteitä. Papunetin kuvitetut selkokieliset sadut soveltuvat erityisen hyvin ulkosuomalaisille lapsille, joiden sanavarasto ei ole vielä riittävän laaja monimutkaisempaan lastenkirjallisuuteen. Ja sitten on tietysti YLE: Areenasta löytyy Pikku-Kakkosen ladattavia satuja, lasten radio sekä vaihtuvia kuunnelmia, Elävän Arkiston puolelta taas iltasatuja mm. Lasse Pöystin sekä Matti Pellonpään ja Kari Väänäsen lukemina.

Jos kuitenkin on niin, että perinteinen kirja uppoaa paremmin kuin digiversio, lukemista löytyy tietysti myös Suomi-koulun omasta kirjastosta! Kirjaston kirja- ja pelilistat löytyvät täältä.

Unohtuiko listalta jokin erinomainen palvelu tai sivusto? Vinkkaa siitä kommenteissa!