(15.03.2015)

Berliinissä toimiva rekisteröity yhdistys Das finnische Buch e. V. järjesti kirjoituskilpailun lapsille ja nuorille. Aihe oli kirjoittaa kokemuksistaan ja elämyksistään toisessa maassa, sen ihmisistä ja kulttuurista teemalla ”Suomalaiset lapset ja nuoret kirjoittavat Saksasta ja saksalaiset lapset ja nuoret Suomesta”. Kukin kilpailuun osallistuja kirjoittaa tekstin omalla äidinkielellään. Valituista kirjoituksista julkaistaan kaksikielinen kirja, jonka tarkoituksena on kannustaa lapsia ja nuoria kirjoittamaan, edistää kiinnostusta toista kulttuuria kohtaan, kitkeä ennakkoluuloja ja auttaa oppimaan toinen toisiltamme. Julkaistavat tekstit kääntää kirjan toimitus. Kirjan julkaisee berliiniläinen Queich-kustantamo.

13–16-vuotiaiden sarjassa palkintopallille ylsi Münchenin Suomi-koulun oppilas, 15-vuotias Matti. Tässä hänen kirjoituksensa.

Suomi

Monelle ihmiselle Suomi on kotimaa, urheilukilpailujen pitopaikka tai ihan vain maa muiden joukossa. Suomi voi myös olla mielenkiintoinen maa kaikille luonnon-tutkijoille tai Lordi-faneille. Minulle Suomi on tärkeä lomamaa, jossa voin unohtaa kaiken muun.

Ruoka

Jos kysyisin ihmisiltä mikä Suomessa on erilaista, monet mainitsisivat saunan, mutta myös osa kertoisi suomalaisesta ruuasta. Suomessa ruoka on tosi tärkeä asia, kuten jokaisessa muussakin maassa. Suomessa on silti jotain erilaista ruuassa, mikä tekee siitä niin hyvää. Se jokin taitaa olla Suomen kulttuuri tai ilmasto. Joka tapauksessa minun mielestäni suomalainen ruoka on erittäin hyvää. Esimerkiksi joulukinkku tai ihan vain tavallinen karjalanpiirakka, sellaisia herkkuja ei löydy Saksasta! Toinen ihana ruoka tai ruokalaji on suomalainen karkki. Jokaisesta kaupasta löytyy Karkkikatu, josta voi valita irtokarkkeja omaan pussiin. Saksassa en ole nähnyt sellaista muualla kuin Ikeassa. Minä en usko että suomalaiset tykkäävät enemmän karkista kuin saksalaiset, mutta en ymmärrä miksi Suomessa on niin paljon enemmän karkkilaatuja.

Luonto

Suomen luonto on usein samannäköistä. Joka paikassa on metsää. Mutta juuri metsä on yksi Suomen parhaista nähtävyyksistä. Joka vuosi tuhansia turisteja tulee katsomaan ja tutustumaan Suomen metsiin. Siellä on aina erilaista nähtävää ja jos on onnea, voi jopa nähdä eläimiä, joita ei usein ole eläintarhassa tai jotka ovat tosi harvinaisia. Yksi tällainen eläin on ilves. Saksassa näkee vain pieniä metsiä, jotka melkein kaikki ovat täynnä taloja. Suomessa on rauhallista, ei tarvitse huolehtia mistään ja voi ihan vain laiskotella. Suomessa ei myöskään voi häiritä naapureita. Voit siis kuunnella musiikkia niin kovalla kuin vain haluat tai voit olla ihan vaan tekemättä mitään. Tämä on toinen ihmeellinen asia Suomessa ja samalla syy miksi turistit tulevat Suomeen − rauhallisuus!

Lifestyle

Suomen elämäntyyli on minun mielestäni myös tosi rauhallinen. Suomessa eletään tyyliin: «teet mitä haluat tehdä». Paras esimerkki tästä ovat Duudsonit jotka ovat ihan hulluja. Mutta muutenkaan Suomessa ei ole mitään stressailua, hätää tai muuta ärsyttävää. Vaikka käyn saksalaista koulua ja tunnen Suomen vain lomamaana, uskon silti että suomalaiset ovat yleisesti hyvin rauhallisia. He eivät raivostu niin nopeasti kuin saksalaiset, eivätkä he ole niin äkkipikaisia. Saksalaiset voisivat myös vähän rauhoittua, eikä ottaa kaikkea niin vakavasti. Juuri nämä asiat saavat monet ihmiset luulemaan, että Suomi on ihan vain lomamaa, samoin kuin Mallorca, jossa koko päivän vain juhlitaan. Mutta Suomella on myös toinen puoli: Suomessa rakennetaan usein itse oma talo ja kun suomalainen aloittaa jonkun projektin, hän ei tee mitään muuta ennen kuin työ on tehty. Ja vaikka työmaa olisi kokonainen talo, kahvipaussi pidetään vasta sitten, kun esimerkiksi katto on valmis.

Suomessa voi tehdä paljon hauskoja asioita. Suomessa voi käydä uimassa järvessä tai metsästää. Siellä voi myös pelata mölkkyä tai käydä Linnanmäellä. Mutta yksi asia jonka melkein jokainen ihminen tuntee Suomesta on sauna. Sauna on Suomen tunnusmerkki maailmalla. Kun kuulee sanan «Suomi», monille ulkomaalaisille tulee heti juuri sauna mieleen. Sauna on myös minulle tosi tärkeä, sillä minun loma alkaa vasta sitten, kun menee ensimmäisen kerran saunaan. Sitä ennen, kun ajamme vasta lentokentältä mökille tai käymme kaupassa, loma ei tunnu vielä kokonaiselta. Paras sauna on puusauna, josta voi nopeasti mennä uimaan kylmään järveen.

Kaikki nämä asiat ovat minulle tärkeitä Suomessa, unohtamatta tietysti siellä olevia sukulaisiani.