(23.12.2014)

2014-12-02Münchenin alueella asuu nelisentuhatta suomalaista, joten mistään ihan pienestä yhteisöstä ei suinkaan ole kyse! Joulumyyjäiset ovat meillä jo vakiintunut perinne. Emme ole koskaan laskeneet tarkkaa kävijämäärää, mutta seurakuntatalon kolme kerrosta olivat täynnä koko 5-tuntisen aukioloajan. Myyjäisiin tullaan tapaamaan tuttuja, nappaamaan pukinkonttiin suomalaisia tuotteita ja käsitöitä sekä nauttimaan suomalaiseen makuun suunnatusta ruuasta. Tänä vuonna tuntui olevan myös enemmän saksalaisia, jotka ovat nyt löytäneet tiensä pohjoismaisten tuotteiden ääreen.

Miten tänä vuonna sitten kävi? Ravintolasta myytiin lohikeitto loppuun, kinkku- ja lohileivät tekivät kauppansa. Kahvilasta myytiin pullat alle aikayksikön, joten ulkosuomalaisen kaipaamiin korvapuusteihin kannattanee panostaa ensi vuonna. Münchenin mammat ja mummot tekivät omin pikku kätösineen muutama sataa itsetehtyä karjalanpiirakkaa talkootyönä. Se jos mikä kertoo tämän kaupungin suomalaisyhteisöstä.

Kirjakirpputoriin saimme mukavasti lahjoituksia. Suomen- ja saksankieliset lastenkirjat löysivät nopeasti uusiin koteihin, aikuisten kirjoja jäi jäljelle ensi vuoteenkin. Itsetehdyt joulukortit menivät myös hyvin kaupaksi. Suomalaiset karkit menivät parempiin suihin, mutta jonkin verran tilatusta 160 kilosta jäi vielä myyntiin. Suomesta tilatut pari lavallista ruisleipää saapuivat lentorahtina onneksi ajallaan ja tekivät monta suomalaista onnelliseksi.

Entäs sitten ne arpajaiset? Arvonta on aina ollut yksi suosituimmista osuuksista joulumyyjäisissämme ja niin myös tänäkin vuonna. Myimme 900 arpaa loppuun ja enemmänkin olisi mennyt. Lahjoittajien nimet olivat esillä arpajaishuoneessa ja jaoimme mahdollisia esitteitä tai mainosmateriaalia halukkaille.

Summa summarum. Talkoohenkeä Münchenin suomalaisista löytyy ja kauppa kävi. Olemme kiitollisia tuestanne, sillä näiden myyjäisten tuotolla saamme taas jatkaa toimintaamme tavalliseen tapaan ensikin vuonna!