(16.10.2015)

Lippu

Saksan Suomi-koulujen opettajien koulutuspäivät järjestettiin tänä vuonna Berliinissä 25.-27.9. Meitä opettajia oli saapunut Saksan pääkaupunkiin ilahduttavasti lähes 50 Saksan lisäksi myös Itävallasta ja Sveitsistä. Koulutus pidettiin Suomen Saksa-instituutin tiloissa Berliiniä halkovan Spree-joen tuntumassa, joten ympärillämme oli kauniit kaupunkimaisemat.

Koulutuspäivät alkoivat perjantai-iltana, kun kokoonnuimme nauttimaan illallista yhdessä. Oli mukava tavata vanhoja ja uusiakin tuttavia ja vaihtaa ajatuksia jo ennen virallista koulutusohjelmaa.

Ensimmäisenä koulutuspäivänä meitä tervehti Saksan Suomi-koulujen neuvoston ja Berliinin Suomi-koulun lisäksi Suomen Saksa-instituutin edustaja Kirsi Turunen, Suomi-Seuran Maarit Hyvärinen sekä videotervehdyksen muodossa myös Suomi-koulujen tuki ry:n uusi puheenjohtaja Veera Toivonen.

Tänä vuonna koulutusaiheina olivat Suomen opetushallituksen valmistama Suomi-koulujen opetussuunnitelmasuositus sekä opetuksen eriyttäminen Suomi-kouluissa. Lauantaina kävimme läpi opetussuunnitelmasuositusta kasvatustieteen maisteri Jenni Alisaaren johdolla sekä teimme aiheeseen liittyviä ryhmätöitä. Saaliiksi saimme erinomaisia ideoita siitä, minkälaisia tavoitteita voimme asettaa opetukselle ja minkälaista sisältöä voimme käyttää tunneilla riippuen oppilaiden kielitaidon tasosta.

Sunnuntaina erityisopettaja Riina Saarimäki piti meille mielenkiintoisen ja tärkeän luennon opetuksen eriyttämisestä Suomi-kouluissa. Opetuksen eriyttäminen on erittäin tärkeä aihe meille kaikille, sillä usein Suomi-kouluryhmissä käyvien lasten kielitaitotaso vaihtelee suuresti. Näin ollen opettajan tulee huomioida opetuksessaan myös tämä seikka, jotta saamme kaikki lapset aktivoitua ja mukaan tunnille. Teimme aiheeseen liittyviä ryhmätöitä, jotka poikivatkin suuren määrän erilaisia opetuksessa käytettäviä eriyttämistyökaluja ja -ideoita.

Koulutuspäivien aikana järjestettiin myös Saksan Suomi-koulujen neuvoston vaalit. Kaikki entiset jäsenet lupautuivat jatkamaan tehtävissään ja heidät valittiin seuraavalle kaudelle yksimielisesti. Näin ollen puheenjohtajana jatkaa Pia Godderis (München), jäseninä Mari Aalto (Braunschweig), Ritva Schultheiss (Augsburg) ja Anne Mäkelä (Berliini). Varajäseninä jatkavat Nella Suurhasko (München) ja Liisa Hoffmann (Münster). Uudeksi varajäseneksi valittiin Sari Kiddle (Frankfurt).

Virallisen ohjelman lisäksi saimme nauttia epävirallisemmista hetkistä Berliinin Suomi-keskuksessa, jossa meille oli tarjolla herkullinen buffet-illallinen . Saunan ystävillä oli myös mahdollisuus käydä saunassa ja aika moni kävikin testaamassa Suomi-keskuksen löylyt! Illan jatkuessa tarjolla oli myös viihdettä lauluesitysten muodossa sekä tietenkin suomalaiseen tapaan yhteislaulua!

Kiitos Berliinin Suomi-koululle ja Saksan Suomi-koulujen neuvostolle järjestelyistä ja mielenkiintoisesta viikonlopusta! Seuraavat koulutuspäivät pidetään Düsseldorfissa 16.-18.9.2016. Odotamme sitä jo innokkaasti!

Nella Suurhasko