(06.07.2014) Viivi Fleischerin teksti, julkaistu Helsingin Sanomissa

SchuleOn hienoa, että Suomessa koululaisille tarjotaan lämmin ja ilmainen ateria. Ihmettelen, miksi kaikki aina valittavat siitä. Olen Suomessa vaihto-oppilaana Saksassa, eikä Saksassa tarjota kouluruokaa. Olen varma, että saksalaiset olisivat erittäin kiitollisia terveellisestä ateriasta.

Saksassa oppilaiden pitää tuoda kouluun aina omat eväät tai käydä syömässä halvalla jonkinlaista epäterveellistä ruokaa, esimerkiksi pizzaa.

Suomessa ollessani sain osallistua kouluuokailuun, jossa oli aina tarjolla erilaisia kasvis- ja liharuokia. Ruoka oli minun mielstäni aina hyvää, lämmintä ja terveellistä. Tietysti kouluruoka ei ole läheskään niin hyvää kuin äidin tekemä kotiruoka.

Ei ole totta , että kouluissa tarjottaisiin vain huonoa ruokaa. Usein saa jopa valita, mitä haluaa syödä.

Lämpimästä kouluateriasta saa uutta energiaa. Kun maha on täynnä, oppitunneilla voi keskittyä paremmin. Suomalaiset koululaiset oppivat myös käyttäytymään pöydässä, koska he eivät halua hävetä kavereiden edessä. En siis ymmärrä, miksi melkein kaikki nuoret valittavat. Kouluruoka ei ole syyllinen.