(29.01.2015)

BrasilBrasilian pääkaupungissa Brasíliassa ei ole koskaan ollut Suomi-koulua. Eipä ole juuri suomalaisiakaan. Lähetystön väen lisäksi vain muutama suomalaisperhe. Mutta viime syksynä paikkakunnalle muutti kolmilapsinen suomalais-brasilialainen perhe ja niin saimme Suomi-koulun pystyyn. Kun sitten aloitimme, kävi ilmi, että suomalaisjuurisia nuoriakin löytyi ryhmäksi asti. Nyt meillä on siis toiminut kaksi ryhmää puolen vuoden ajan.

Pienten ryhmässä meillä on kahdeksan 2-6 –vuotiasta. Kaikki osaavat suomea, koska puhuvat sitä joko jommankumman tai molempien vanhempien kanssa. Syksyllä ohjelmassa oli tutustumista suomalaiseen syksyyn, kirjoihin, eläimiin ja jouluun. Pidimme itsenäisyyspäivänä juhlat, joissa tarjoiltiin karjalanpiirakoita, mallasleipää, graavilohta ja glögiä. Suomalainen isänpäivä on eri aikaan täällä Brasiliassa, joten marraskuussa keitimme isille kahvit ja lapset esittivät jänis istui maassa.

Meillä opetus pyörii vanhempien vapaaehtoisvoimin. Jokaisella on yksi vetovastuu kuukaudessa. Suomi-seuran tuella hankimme nyt Villi Veturi –kirjat helpottamaan suunnittelua. Saimme idean São Paulon Suomi-koululta, joka on pyörinyt jo muutaman vuoden.

Nuorten ryhmää vetää suomalainen lukiolainen Maria. Muut nuoret eivät sitten suomea osaakaan, vaikka toinen vanhemmista on suomalaista sukujuurta. Nuorten ryhmä tutustuu kieleen ja kulttuuriin monipuolisesti musiikin, elokuvan ja pelien kautta.

Suomi-koulu on ollut minulle itselleni tervetullut kulttuurilisä lapseni kasvatukseen. Oma 5-vuotias tyttäreni puhuu suomea ihan sujuvasti, mutta kiva, että saa kerran viikossa leikkiä suomeksi toisten lasten kanssa. Suomi-koulun pikkujuhlat ovat myös brasilialaisen mieheni mielestä oikein mukavia kokoontumisia herkkuineen.

Tälle keväälle meillä on suunniteltu Runebergin torttujen leipomista, laskiaispullia, virpomista, vappuhulinat, kevätjuhlat ja juhannus. Juhannuksena tällä kukkii joulutähtipuut, joten aitoon suomalaiseen tunnelmaan ei ihan päästä virittymään, mutta hyvin se sujui tonttujen jouluyökin mangopuiden katveessa kirkkaassa auringonpaisteessa.

Terveiset täältä Keski-Brasiliasta kaikkiin Suomi-kouluihin!

Raisa Ojala, Suomi-koululaisen äiti, vapaaehtoinen opettaja ja perustajäsen