ruusu

(09.05.2014)

Monet meistä ulkosuomalaisista äideistä ovat tulleet maahan miehen työn perässä. Olemme jättäneet oman uran, omat ystävät, oman kielen. Olemme pakanneet lapset, kimpsut ja kampsut pahvilaatikoihin ja hypänneet uuteen maahan tyhjän päälle. Ja toivoneet, että se uusi elämä kohtelisi meitä silkkihansikkain.

Tätä pitää arvostaa. Koti on ulkosuomalaiselle perheelle se kiinnepiste, johon kaikki tuovat hyvät ja huonot päivänsä. Mies viettää päivänsä töissä, joten se uuteen maahan sopeutuminen on yleensä äidin hartioilla. Äiti opettelee hoitamaan arkipäivän asiat uudella kielellä ja mukautuu maan byrokratiaan. Äiti usuttaa lapsia ystävystymään paikallisiin muksuihin ja lohduttaa, kun poika purkaa turhautumistaan vieraan kielen suhteen. Äiti ottaa selville, mistä ostaa kumisaappaat ja mistä löytyy tytölle balettikoulu. Se on äiti.

Ystävät siellä koti-Suomessa eivät välttämättä ymmärrä, millainen on ulkosuomalaisen äidin rooli. “Kotirouva viettää kissanpäiviä” taitaa olla se ääneensanomaton asenne. Mutta kotirouva Suomessa ei ole sama asia kuin ulkosuomalaisen osa. Uuden maan tapojen oppiminen on vain osa prosessia. Pitää löytää uudelleen oma ystäväpiirinsä, eikä se ole aikuisena niin helppoa, varsinkin jos elämä pyörii kodin ympärillä. Entä sitten se, että ura ehkä jää polkemaan paikoillaan? Työllistyminen vieraalla kielellä on vaikeaa ja yhtääkkiä CV:ssä onkin vuosien aukko.

Äitienpäivän kunniaksi nostakaamme siis malja. Aviomiehet, arvostakaa sitä näkymätöntä työtä, mitä vaimonne ulkomaan kodissaan tekevät. Koti ei pyöri ilman äitiä. Ja ulkosuomalaiset äidit, muistakaa arvostaa itseänne. Olemme kuohuviinilasillisen arvoisia – myös silloin kun äitienpäivä on jo ohi.