(27.12.2016)

Nürnbergin joulumarkkinoita ihmettelemässä

Nürnbergin joulumarkkinat ovat kuuluisimmat joulumarkkinat Saksassa ja aika monessa joulumarkkinat rankingissä ne ovat myös ykkössijalla. Münchenistä niille on helppo mennä niin omalla autolla kuin junallakin. Bayern Ticketillä hieman isompi porukka matkustaa Nürnbergiin kohtalaisen edullisesti. Junalla mennessä aikaa menee reilu kaksi tuntia ja juna vie liki siihen markkinoille asti, toki kävelyltä ei ihan kokonaan voi välttyäkään, mutta matkalla on muutamia kojuja katseltavaksi.

nuernberg

Aivan juna-aseman vieressä on muurin tornilta näyttävä torni ja tornin vieressä on kaunis pieni joulumarkkinatori (Handwerkhof). Siellä kannattaa pistäytyä ja jatkaa sen jälkeen matkaa itse joulumarkkinoille, niille kuuluisimmille (Christkindlesmarkt). Tie on hyvin viitoitettu sekä kyltein että ylhäällä roikkuvin “valotauluin”. Minulle tuli ensimmäisenä mieleen marianne-karkit kun näin joulumarkkinat ensimmäisen kerran. Valko-punaraidallisia kojuja tarkastellessa saa ajan kulumaan hyvin. Saksalaiset piparit ovat muuten Nürnbergistä kotoisin.

Joulumarkkinoita pääsee tarakastelemaan myös päätorin vieressä sijaitsevan Frauenkirchenin parvekkeelta. Pääsymaksu Christkindl-näyttelyyn on 3,50 euroa aikuisilta ja lapset pääsevät ilmaiseksi, meidän 7-v ei maksanut mitään. Sieltä näyttelystä (ei kannata pettyä, siinä on muutama vahanukke vain) pääsee parvekkeelle. Sisäänkäynti kirkkoon on kirkon vasemmalta sivulta kun seisoo kirkon edessä ja markkinat jäävät selän taakse.

nuernberg.2

Itse päätapahtuman “takana” (pohjoispuolella) on Markt der Partnerstädte -markkinat, sieltä löytyy eri maiden jouluisia syötäviä/tavaroita ihmeteltäväksi – Suomea ei sieltä löytynyt kuitenkaan. Perheen pienimmille on ihastuttava lasten joulumarkkinatapahtuma tivolliajeluineen – on “maailmanpyörää”, karusellia ja muutakin. Meidän 7-v ei kauheasti hinkunut laitteisiin, eli sanoisin, että ne toimivat paremmin hieman nuoremmilla, ovat oikeasti niin lällyjä, että jopa minä arkajalkana olisin uskaltautunut niihin. Tämä lasten joulumarkkina on ennen Christkindesmarkteja junalta tullessa – isot valokyltit kävelykadun yläpuolella johtavat kyllä paikalle.
Tunnelmaltaan joulumarkkinat olivat hienot, vaikkakin tungoselta ei voinut välttyä. Ei, vaikka hieman satoi. Erona Münchenin joulumarkkinoihin on aitous, kiinantuonteja oli, mutta ne eivät pistäneet yhtä pahasti silmään. Glühweinin lisäksi oli tarjolla myös monessa kojussa Eierpunschia.Vinkkinä vielä, että ajoissa kannattaa mennä ja reitti suunnitella junalla etukäteen, junaa nimittäin kannattaa vaihtaa Ingolstadtissa – vaihtamatta jättäminen lisäsi
matkustusaikaa liki tunnilla…